Sisteme solare apa calda si aport incalzire

INSTALAREA SISTEMELOR SOLARE COMPLETE

Fiind alcatuite din mai multe componente, fiecare componenta va fi instalata in locul ideal al casei pentru a obtine un randament maxim. Panourile solare presurizate vor fi montate pe acoperisul casei, sau pe o platforma special construita, langa casa, pentru a permite orientarea sudica a colectoarelor si un traseu cat mai scurt al tevilor pana la boilerul de stocare. Mai multe detalii: Panouri Solare Presurizate.

Boilerul se instaleaza, in functie de cerintele sau de spatiul disponibil la fiecare lucrare, in pod, la etaj, la subsol, in camera tehnica, astfel incat sa fie cat mai aproape de colectoarele solare si, in acelasi timp, sa fie usor accesibil si ferit de temperaturi extreme. Controllerul eletronic se monteaza, de obicei, in aceeasi incapere cu boilerul, dar poate fi montat si intr-o alta locatie, la cererea clientului. Traseele de racordare a boilerului la panouri trebuiesc calculate astfel incat sa aiba lungimea minima permisa de fiecare lucrare in parte, pentru a minimiza pierderile de energie termica de-a lungul tevilor.

SISTEMELE COMPLETE FOLOSESC PANOURI CU TUBURI VIDATE CU HEAT-PIPE

Tuburile vidate superconductoare (cu heat-pipe) sunt cele mai eficiente dispozitive de captare a energiei solare datorita folosirii tehnologiei cu heat-pipe din cupru. Tuburile vidate capteaza radiatia solara si o transforma in energie termica, incalzind heatpipe-urile. Caldura este transmisa in capatul superior al hetpipe-ului, care incalzeste agentul termic (antigel solar). Agentul termic incalzit este circulat de pompa prin serpentina din interiorul rezervorului. Apa rece preia caldura de la serpentina si poate fi folosita ca apa calda menajera sau aport la incalzire.

Tuburile sunt realizate din sticla borosilicata de 3.3mm grosime, rezistenta la socuri si au pereti dublii intre care se afla vid. Vidul are rol de izolator termic si de crestere a puterii de absorbtie a radiatiei solare.

CONSTRUCTIA PANOULUI SOLAR PRESURIZAT SEPARAT

Sitemele solare complete sunt compuse din mai multe componente: unul sau mai multe panouri presurizate, statia de lucru (controller-ul electronic), manometru, debitmetru, pompa de recilculare, supapa de siguranta, robineti, supape de sens, aerisitoare, vas de expansiune si boiler. Boilerul poate fi fara serpentina, cu o serpentina, sau cu 2 serpentine de cupru. Alegerea componentelor optime si a numarului acestora se face in functie de aplicatia pe care dorim sa o realizam. Ex: apa calda pe toata perioada anului (este necesar un boiler cu o singura serpentina); apa calda si aport la incalzire (calorifere sau in pardoseala – este necesar un boiler cu 2 serpentine). Incalzirea apei din piscine se poate realiza cu sisteme ce contin boilere fara serpentina sau cu o serpentina.

PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE AL SISTEMELOR SOLARE COMPLETE

Energia solara este captata in interiorul tubului vidat, unde este transferata heat-pipe-ului de cupru. Caldura ajunge apoi in capatul superior al sau, fiind preluata de catre agentul termic (antigel solar). Antigelul o transporta la schimbatorul de caldura din boiler si este preluata de catre apa. Apa incalzita poate fi apoi folosita ca apa calda menajera sau sursa de energie pentru agentul termic de incalzire, care ajunge la centrala termica standard (pe lemne, gaze, motorina, etc…) si apoi in circuitul de incalzire al casei. Operarea sistemelor solare complete este asigurata de controllerul electronic care comanda pornirea si oprirea pompei de recilculare in functie de diferentele de temperatura citite de senzorii din colectoare si boiler.

In concluzie, sistemele solare complete sunt un generator direct de apa calda care poate fi folosita fara interventia centralei clasice si un ajutor pentru centrala, ce preincalzeste agentul termic inainte de a fi preluat de aceasta si adus la temperatura optima pentru incalzirea locuintei. Astfel, aportul la incalzire al unui sistem solar complet este direct proportional cu numarul de panouri solare folosit si capacitatea boilerului de stocare.

AVANTAJELE FOLOSIRII PANOURILOR SOLARE PRESURIZATE SEPARATE:

-Functioneaza indiferent de temperatura exterioara, chiar si iarna;
-Tuburile vidate ofera performate bune si pe timp innorat, fiind capabile sa capteze radiatiile infrarosii care patrund prin nori;
-Datorita izolatiei foarte buna oferita de vid, panourile functioneaza chiar pana la -20 grade Celsius;
-Panoul functioneaza in continuare chiar daca unul sau mai multe tuburi se sparg;
-Tuburile avariate sunt usor de schimbat;
-Ofera eficienta energetica tot timpul anului si asigura costuri zero cu combustibili conventionali pentru cel putin 5 luni pe an;
-Energia oferita de panouri este energie ecologica si nu polueaza mediul inconjurator;
-Au cel mai bun raport calitate pret de pe piata.

  1. daniel spune:

    buna ziua puteti sa-mi faceti si mie o oferta de pret pentru o casa de 300M2 ( total m3 900) pentru incalzire si apa menajera,toata stima

  2. Meda Ionel spune:

    Nu am posibilitatea de a monta panoul solar pe acoperiș, aș dori să-mi trimiteți o schiță, ceva cote de fixare a panoului solar cu 20 de tuburi, pentru a-mi putea pregăti o platformă un suport pe care să- fixez

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.