Panouri solare nepresurizate

PANOURI SOLARE NEPRESURIZATE DIN INOX

INSTALAREA PANOURILOR SOLARE APA CALDA

Panourile solare nepresurizate se monteaza deasupra celui mai de sus consumator, de obicei pe acoperisul casei, folosind panta acoperisului pentru a obtine o inclinatie de aproximativ 45 de grade necesara pentru ca razele sa pice perpendicular pe tuburi.

Partea acoperisului, unde se va monta panoul trebuie sa aiba o orientare sudica. Daca aceasta conditie nu este indeplinita, soarele nu isi va trimite razele pe panou pe tot parcursul zilei. Daca orientarea este sud-estica, atunci soarele va bate mai mult dimineata si dupa-amiaza, iar daca orientarea este sud-vestica, soarele va bate mai mult dupa-amiaza si seara.

In cazul montarii pe acoperis, fixarea se face prin intermediul unor talpi metalice, iar etansarea se face cu garnituri de cauciuc si silicon. Presiunea minima a coloanei de apa calda este data doar de inaltimea la care este montat panoul.

PANOURILE SOLARE NEPRESURIZATE FOLOSESC TUBURI VIDATE

Tuburile vidate conductoare sunt eficiente in captarea radiatiei solare in perioada martie-octombrie.

Tuburile sunt realizate din sticla borosilicata de 3.3mm grosime, rezistenta la socuri si au pereti dublii intre care se afla vid, cu rol de izolator termic. Tubul exterior este transparent, pentru a lasa radiatia sa patrunda prin el si sa ajunga la tubul interior care, pe exterior este acoperit cu o vopsea speciala ce absoarbe radiatia solara. Radiatia infrarosie reuseste totusi sa patrunda si prin tubul interior. Pentru a capta si aceasta radiatie, el este acoperit pe interior cu o vopsea relfectorizanta ce nu mai da voie radiatiei sa paraseasca tubul si este astfel transformata in totalitate in energie termica.

CONSTRUCTIA PANOULUI SOLAR NEPRESURIZAT COMPACT

Schimbatorul de caldura (colectorul) il reprezinta chiar tuburile vidate deoarece transfera energia solara captata direct catre apa, prin contact direct.

Tuburile sunt introduse in orificiile care traverseaza peretii rezervorului, fixarea lor facandu-se cu ajutorul suportului inferior. Etansarea este asigurata cu garnituri speciale din silicon. Rezervorul de acumulare este conectat la reteaua de alimentare cu apa rece printr-un rezervor de alimentare cu flotor si cu reteaua de consumatori de apa calda menajera printr-un stut de la partea inferioara. Pe peretele lateral al vasului se poate monta un senzor de temperatura, intr-un racord filetat. Rezervorul este situat deasupra tuburilor si este prins de cadru, care este fixat pe suprafata de instalare prin intermediul picioarelor de fixare. Aria de contact dintre piciorul suportului si suprafata de instalare se etanseaza cu o garnitura de cauciuc sau silicon.

PRINCIPIUL DE FUNCTIONARE AL PANOURILOR SOLARE NEPRESURIZATE

Acest tip de colector solar se utilizeaza pentru prepararea apei calde in perioada martie – octombrie si functioneaza pe baza principiului de termosifon. Este construit din tuburi vidate individuale ce transfera radiatia solara, prin convectie, in masa apei din rezervor. Din acest motiv rezervorul de acumulare este montat in partea superioara a panoului solar. Apa din tuburile vidate se incalzeste, isi reduce densitatea si se ridica in rezervor, fiind inlocuita de un volum echivalent de apa rece, cu densitate mai mare. Vidul din tuburile de sticla asigura o termoizolare eficienta, pierderile de caldura spre exterior fiind extrem de mici.

Umplerea rezervorului cu apa rece se realizeaza cu ajutorul unui rezervor cu flotor care, in momentul cand se incepe consumul de apa calda, da voie apei reci sa patrunda in bazin si sa ia locul apei calde consumate. Acest tip de panou nu consuma curent electric.

LA CE SUNT FOLOSITE PANOURILE SOLARE NEPRESURIZATE

Panourile solare nepresurizate se folosesc pentru prepararea apei calde menajere din primavara pana in toamna. Ele va pot asigura 60-80% (pana la 100% in zilele insorite) din necesarul de apa calda menajera pe perioada primaverii si toamnei si 100% din necesarul de apa calda pe toata perioada verii.

Apa calda produsa de panoul solar nepresurizat poate fi folosita la spalatul vaselor? Bineinteles! Ea nu este decat apa de la robinet care a fost incalzita de soare, deci poate fi folosita fara nicio grija la spalatul vaselor sau la orice alta treaba gospodareasca ce necesita apa calda.

Pot folosi apa calda de la panou sa fac dus? Desigur! Apa calda produsa de panoul solar are aceleasi proprietati ca si apa calda incalzita de centrala sau de boilerul electric si poate fi folosita in siguranta pentru igiena personala.

AVANTAJELE FOLOSIRII PANOURILOR SOLARE PENTRU APA CALDA:

-Sunt cele mai ieftine dispozitive pentru captarea energie solare termice;
-Daca utilizarea apei calde se face numai prin cadere libera, sistemul nu este dependent de reteaua electrica, in schimb trebuie sa fie amplasat la o inaltime superioara celui mai de sus consumator;
-Energia pe care o produc este complet gratuita si ecologica;
-Vara acopera 100% necesarul de apa calda menajera, iar primvara si toamna, de la 60 la 80% din necesar;
-Este usor de montat si de intretinut.

DORESC SA IMI ACHIZITIONEZ UN PANOU SOLAR NEPRESURIZAT. CUM ALEG PANOUL POTRIVIT?

Ne bucuram ca ati hotarat sa intrati in randul persoanelor care vor sa profite de energia gratuita oferita de soare! La alegerea unui panou solar apa calda trebuie sa luati in considerare urmatorii factori:

-Numarul de persoane care vor folosi apa calda produsa de panou;
-Daca apa calda va fi folosita si la altceva in afara uzului gospodaresc si ce cantitate de apa calda estimati ca se va consuma zilnic;

Standardul definit de Uniunea Europeana pentru consumul de apa calda este de 50L/zi/persoana. Deci, daca aveti o familie alcatuita din 4 persoane si doriti sa folositi apa calda doar pentru igiena si alte nevoi casnice, un panou solar nepresurizat de 200L este suficient pt dvs. In schimb, daca veti folosi apa calda si in alte scopuri, va fi nevoie sa va montati un panou cu un rezervor de capacitate mai mare.

Comentarii

 1. Cristi spune:

  Buna ziua. Doresc sa stiu daca mai activati (nu am mai vazut commenturi aici de ceva vreme) si daca montajul panoului asigurat de dvs. sau in ce alte conditii se poate monta pentru a beneficia de garantie. Sunt din Ialomita si doresc sa aflu daca va deplasati si aici.

 2. Lăcătuș Adrian spune:

  Buna ziua.As dori sa cumpar un sistem incalzire apa menajera nepresurizat 20 tub. 150l inox intrior exterior pretul si modul de livrare

 3. Spulber Florin spune:

  Buna ziua, m-ar interesa cat costa un panou de 100l cu toate componentele necesare, si cat ar costa si pentru incalzirea locuintei? O zi buna!!

 4. Maxim spune:

  As dori un sistem complet pentru încălzirea apei atât pe durata verii cat si iarna si un boiler se 100 L, ce îmi recomanzi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *