NIVELUL DE INSOLATIE

media-insolatie-bucuresti1Nivelul de insolaţie este cantitatea de energie solară care pătrunde în atmosferă şi cade pe suprafaţa pământului. Această cantitate de energie variază în funcţie de latitudine, altitudine şi perioada anului. Nivelul de insolaţie este de obicei exprimat ca medie anuală sau lunară, în killowaţi-oră pe metru pătrat. Pentru a corela mai uşor această mărime cu consumul zilnic de energie termică, nivelul de insolaţie se exprimă ca medie lunară în kWh/m2/zi.

Nivelul de insolaţie se poate determina în funcţie de coordonatele geografice, cu ajutorul unor hărţi de insolaţie. O astfel de hartă, prezentată alături, împarte ţara noastră în trei zone principale de însorire: zona 0 (>1250 kWh/m2/an), care coincide practic cu litoralul Mării Negre, zona I (1150-1250 kWh/m2/an) care include în mare parte regiunile carpatice şi subcarpatice şi zona II (1000-1150 kWh/m2/an), compusă în principal din regiunile de şes.

Această hartă reprezintă zonarea României în funcţie de nivelul mediu anual de insolaţie. Valorile zilnice obţinute împărţind valoarea medie anuală la numărul de zile dintr-un an, reprezintă valori medii. Dimensionarea unei instalaţii solare se poate face şi la valoarea medie anuală raportată la numărul de zile dintr-un an, însă în acest caz instalaţia va produce căldură în exces pe perioada de vară.

MEDIA LUNARA DE INSORIRE

zone-de-insolatie1Pentru o dimensionare economica a instalatiilor solare pentru apa calda, este indicat sa se foloseasca nivelul mediu de insolatie a lunilor martie – octombrie. Valorile medii lunare a nivelului de insolatie se pot extrage din tabele sau din grafice. Un astfel de grafic este prezentat alaturi. Tabelele cu valori medii lunare nu difera de grafice decât prin modul de prezentare a informatiei. Folosind valorile tabelate se pot ridica grafice. Graficul prezentat alaturi reprezinta valoriile medii lunare ale insolatiei pentru municipiul Bucuresti.

În acest caz, valoarea medie a însolatiei lunilor martie – octombrie este de 4,56 kWh/m2/zi, media anuala fiind de 3,56 kWh/m2/zi. Dupa cum se observa din grafic, valoarea maxima este de 6 kWh/m2/zi. Daca am dimensiona instalatia tinând cont de media anuala, în luna iulie aceasta ar produce un surplus de caldura de 70%. Comparativ, daca dimensionam tinând cont de media lunilor martie – octombrie, surplusul de energie generat se reduce la 30%.

În cazul instalaţiilor solare care furnizează şi o parte din energia termică necesară încălzirii spaţiilor de locuit, dimensionarea se face la o valoare egală sau inferioară mediei anuale. Surplusul de energie de pe perioada verii poate fi folosit la încălzirea apei dintr-o piscină.

NECESARUL ENERGETIC

necesarul-de-apa-calda-menajera1Necesarul energetic este cantitatea de energie necesară pentru a ridica temperatura unui consumator cu o anumită valoare. Consumatorul de energie termică poate fi de exemplu un boiler folosit la prepararea apei calde manajere, o clădire, o piscină, etc. Diferenţa de temperatură se stabileşte în funcţie de cerinţele fiecărei aplicaţii.

APA CALDA MENAJERA

Consumul de apă caldă menajeră se determină în funcţie de numărul de persoane care utilizează această resursă. Într-o gospodărie, fiecare locuitor consumă zilnic o cantitate de 50-60 litri de apă caldă la temperatura de 55-60°C. Dacă ne referim la un hotel sau o pensiune, cantitatea de apă caldă luată în calcul se ridică la 95 de litri zilnic pentru fiecare turist, sau 143 de litri zilnic pentru fiecare cameră dublă (cu un grad de ocupare de 1,5 turişti/cameră).

INCALZIREA CLADIRILOR

Pentru încalzirea locuintelor calculul se face în functie de media lunara a însoririi pe metru patrat. De exemplu, la Cluj, în luna aprilie putem obtine o cantitate de caldura de cca 4,2 kW, în medie, zilnic, de pe o suprafata de colector de un metru patrat. Înmultind cu suprafata totala a colectoarelor putem obtine cantitatea de caldura produsa zilnic de instalatie. Necesarul energetic al unei cladirii se poate determina pornind de la consumul mediu lunar de combustibil conventional folosit pentru încalzire.

INCALZIREA PISCINELOR

Pentru încălzirea piscinelor avem de a face cu un caz particular. O estimare foarte aproximativă se poate face astfel: pentru a avea o temperatură de cca. 28°C în piscină timp de 5 luni pe an (mai-septembrie), înmulţim suprafaţa piscinei cu un coeficient de 0,7 şi aflăm suprafaţa necesară a colectoarelor solare. Desigur, trebuie respectate nişte condiţii minimale, dintre care cea mai importantă este acoperirea piscinei pe perioada în care nu este utilizată deoarece pierderile datorate evaporării apei constituie 70% din pierderea totală de căldură.

39 comentariu la “Informatii

 1. Alexandru spune:

  Buna as fi interesat de un panou solar pentru apa calda de 100L pentru doua persoane si as dori sa va intreb cam cit costa toata instalatia de care este nevoie pentru a functina si cu tot cu montaj daca se poate Locuiesc la tara pe timp de vara la 8 km de Lugoj . As dorii un pret pentru tot daca se poate . Va multumesc si va doresc cat mai multe vanzari .

  1. Top Solar SRL spune:

   Buna ziua,
   Stimate domn, pretul panoului de 100 litri este cel de pe site-ul nostru si anume 900 lei panoul si 200 lei controlerul. Prturile sint cu tva.
   Cat priveste montajul, el poate fi realizat de un instalator in baza schemei pe care v-o trimitem odata cu panoul.Este foarte usor de montat.

 2. Alexandru spune:

  Buna . deci in total 1100 lei m.ar costa tot , expedierea cam cat ar costa ?

 3. SC Salvator-F SRL Arad spune:

  Solicitam mai multe informatii in eventualitatea unei posibile colaborari.
  Cu stima!
  Ing.Zaslo Aurel

 4. dumitriu dan spune:

  Ma intereseaza daca montati un sistem presurizat separat de 300 litri in turnu magurele si cat costa transport si montaj.Cu multumiri ,Dan Dumitriu

 5. ani codarla spune:

  ma intereseaza un panou cu boiler de 150 l

 6. ani codarla spune:

  Buna seara,da doresc acest panou cu boiler 150 l tel 0744498277 .multumesc

 7. Buna seara sint interesat de procurarea unui panou solar capacit… 120 l fara automatizare as dori inf..penrtu rgar

 8. marian spune:

  Buna ziua Locuiesc in racaciuni,bacaub,si ma intereseaza si pe mine un sistem complect de incalzire, apa calda menajera si aport la incalzire locuinta .Pentru o suprafata locuibila de 90mp si 4 persoane care locuiesc permanent ce sistem recomandeti .Mentionez ca ,casa e izolata termic si are geamuri si usi in sistem PVC cu geam termopan Multumesc..

 9. NISTOR AURA spune:

  Va rog sa-mi spune-ti cand se mai pot depune dosararul cu actele necesare pentru achizitionarea panourilor solare prin casa verde

 10. Constantin spune:

  Aș dori dacă pot să instalez un panou solar(sau mai multe) pentru a avea la discreție apă caldă menajeră și să folosesc apă caldă la Centrala Termică,toate acestea la bloc cu 4 etaje eu stau la etajul 1,având acordul Asoc. de Locatari și cheia dela chepengul de suire pe acoperișul blocului unde nu mai este nimic altceva.Conducta ce coboară până la etajul1,va fi amplasată prin spatele blocului(ce nu strică fațada blocului).Eu am familia compusă din 2 pers.și aș vrea să fac duș in fiecare zi și chiar de mai multe ori pe zi.Aș fi bucuros dacă pe lângă răspunsul pe care mi-l dați prin e-mail să mă sunați la 0770733125 pentru mai multe detalii

 11. vasile ardelean spune:

  buna seara a treia oara cind va intreb si vad ca nu imi dati un ras va am trimis de o luna de zile un controler in garantie la reparat dak in 3 ,4 zile nu imi trim controleru o sa fac plingere la OPC

 12. daniel b spune:

  Buna ziua, va rog sa-mi comunicati care este fabricantul si daca produsul are perioada de grantie si cat, pentru un sistem de 100 l. Va multumesc.

 13. florin spune:

  am o casa an com.slobozia de150m2 cat mar costa panouri solare pentru ancalzire apa calda la baie bucatarie si12 calorifere de tabla fara centrala si energie electrica sa nu mai depind de stat multumesc

 14. Mihai spune:

  Buna seara,
  Nu stiu cum sa o iau , si sunt nelamurit cu aceste panouri , as dorii sa am apa calda la bai si bucatarie pentru 3 personae pe zi , mai pot racorda si 2-3 calorifere la aceasta instalatie? Va rog sa imi recomandati si sa imi spuneti ce imi trebuie si cat m-ar costa urmatoarea:
  Doresc sa am apa calda la baie si bucatarie pentru 3 personae , sa mai racordez 3 calorifere.
  Inca o nelamurire , iarna cand este ger mai produce apa calda? si ce temperatura are apa daca produce.

 15. gabriel stoica spune:

  mar interesa o schema de montaj panou solar de 200l si costul de transport pana la AXENTE SEVER jud. SIBIU

 16. vali spune:

  pretul unei instalatii de apa calda pt doua persoane include si montajul
  sau ori care alta

 17. achim spune:

  am nevoie de 30 tuburi solare Elco Klöckner TMO 500.Unde as putea gasi si la ce pret?
  Stima

 18. stoian gabriela spune:

  am o casa de 110 m.p.casa este facuta din b.c.a imbracata cu 5 poliestilen nu avem nici o sursa de caldura ne puteti recomda o sursa de caldura ?
  dar un panou solar pentru apa menajera pentru trei persoane zilnic ce ne tuteti recomanda?

 19. florin spune:

  Eu nu am primit nici o schema de montat.am cumparat doua de 175 l…daca unul vreau sa il dau mai depate fac eu schema?

 20. dumitrescu silviu spune:

  buna va rog o informatie .cat ma costa o instalatie completa solara sa incalzesc 110 m2

 21. POPA spune:

  Locuiesc în București,am o casă cu 300 mp construiți,3 băi și 1 bucătărie,în prezent apa caldă menajeră și încălzirea cu calarifere o realizează o centrală pe gaze Keston 45 kw cu boiler de 200 l anexat (are 1 serpentină)
  Doresc ofertă completă-constructivă și financiară-pentru un sistem complet -apă caldă menajeră și încălzire cu calorifere(4 persoane și cca 250-300 mp de încălzit )-

 22. Irina spune:

  Buna ziua.

  Spuneti-mi va rog , transportul este gratuit peste o anumita valoare ?

  Multumesc,

  Irina

 23. IORDACHE VICTORIA spune:

  Buna ziua,
  Ma intereseaza o oferta de pret pentru un sistem de apa calda cu aport de incalzire pentru o casa de 100 mp, parter, inclusiv montaj

 24. george spune:

  BUNA SUNT INTERESAT DE PANOURI SOLARE LOCUIESC LA GURAHUMORULUI JUD..SUCEAVA.. SI VA ROG MULT SAMI DATI UN SFAT CE PANOURI TREBUIESC SPECIFIC ZONEI IN CARE LOCUIESC ETC eu am centrala pe lemne si sunt interesat sa mai ajut centrala ….apa menajera etc as dori panouri sa ma pot folosi pe toata durata anului suntem 6 persoane astept un pret ce include tot kit complet….va multumesc anticipat…

 25. SUNNY spune:

  I need your E-mail to convenient contact

 26. mateescu virgil spune:

  Buna vreau sa cumpar un panou solar dar vreau sa stiu daca il pot conecta la un boiler cu serpentina pe care in momentul asta il am conectat la centrala termica . daca se poate va rog sa ma contactati la nr de tel 0740224975 va multumesc

 27. radu spune:

  Buna seara, as dori sa procur un panou solar nepresurezat cu rezervorul de 200 litri livrare Chisinau,care este pretul sa poate in chisinau de procurat. multumesc.

 28. As dori sa imi spuneti va rog daca aveti disponibil pe stoc Panou solar nepresurizat 150l apa calda , avand pretul de prezentare in 1399lei.
  Ma intereseaza daca as putea monta un astfel de echipament in localitatea Costeiu, nr 275, jud Timis.
  Va rog daca ma puteti contacta si da cateva informatii pe numarul de telefon 0720868648.
  Astept cu intreses. Multumesc !

 29. Catalin voda spune:

  Mă interesează un panou de acm nepresurizat de 120 litri , cât este prețul și transportul , pt jud. Hunedoara, com dobra. Mulțumesc anticipat

 30. Ionut spune:

  Si la maramures borsa mar interesa o instalatie la o casa cu doua etaje

 31. Badea Valentin spune:

  As dori un nr.de telefon de la reprezentanta din Alexandria.

 32. Iulian spune:

  Buna ziua ma intereseaza un panou de 150L nepresurizat, cat ma costa cu montaj si automatizare ?

 33. Bara ilie spune:

  Cat mă costa panoul presurizat de 120 de litri cu tot ce e necesar inclusiv boiler ca nu am.sistemul complet pentru panouri presurizat .

 34. Stan Alina spune:

  Buna ziua! Imi puteti spune cate panouri solare mi-ar trebui pentru apa calda menajera si incalzire termica la o casa de 120mp. Am centrala termica pe gaz. Imi puteti spune si pretul? Va multumesc anticipat.

 35. trif spune:

  Pentru un panou se 150litri cit mar costa va multumesc complet

 36. tibi spune:

  Buna ziua,si eu as fi curios de pret pentru 2 cam.,1 baie,1 living si-o bucatarie.Aprox.120mp! Va multumesc anticipat!

 37. ROGOZAN MARIA spune:

  Buna ziua.
  as dori un system solar ptr apa calda si caldura.
  Adresa jud vr com paunesti ptr o suprafata de 300 m casa este facuta din bca.
  As vrea un pret informative.
  Va multumesc.

 38. mihaila spune:

  intentionez sa cumpar de la dvs.un sistem ,kit acm si incalzire ,pentru o suprafata de 60 mp apx.120mc. preturile sint f atractive ; rugamintea mea este urmatoarea: in casa locuiesc 2-3 persoane;iarna poate incalzi aceasta suprafata ? 2 calorifere de 800,.2 de 1000 si unul de baie ? poate asigura atat acm si caldura -fara instalarea altui mijloc de incalzire ? in zona, satul PETRU RARES JUD GIURGIU nu exista gaza naturale – ce sfaturi , solutii imi dati ? V a multumesc !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *